„Jak se kovohryz stal bezlepkovým pekařem.“

Přinášíme vám další exkluzivní článek, který vznikl pro For Business Magazine Czech Cool Trade. O vzniku a úspěších rodinné firmy Bezlepík se během svého vystoupení v rámci CCT Stand-up networkingu v klubu Heligonka podělil Jaroslav Kotas.

Jak se z manažera štíhlé výroby, který netuší, co je celiakie, stane úspěšný podnikatel v oboru bezlepkových potravin? Jak to někdy v příbězích bývá, za vším hledejte ženu.

Rodinná firma z Nového Jičína

Vyučený obrávěč kovů, neboli kovohryz, Jaroslav Kotas procestoval republiku jako manažer a školitel štíhlé výroby. Jeho kariéra se však stočila neočekávaným směrem, když potkal svou budoucí ženu Martinu, která má alergii na lepek. Tak se začal psát příběh Bezlepíku.

Příběh, jehož ochutnávku dostali i přítomní hosté networkingu. Jak bezlepkový chleba, tak ovesné tyčinky, které Bezlepík vyrábí ve spolupráci s firmou Covitar, dalším členem CCT komunity, sklidily velkou chválu.

Kolektivní přikyvování nad skvělou chutí bezlepkových výrobků bylo jen dalším z mnoha důkazů, že náročná podnikatelská cesta, na které jsou Kotasovi již deset let, stojí za všechno vynaložené úsilí.

Vytrvalost základ úspěchu

Zatím tím nejzářnějším důkazem a úspěchem Bezlepíku je vítězství v anketě EY Podnikatelský příběh roku 2016, do které firmu Jaroslav Kotas přes pochyby o smyslu soutěže přihlásil. Výsledek? Z téměř osmdesáti firem vybrala odborná komise osm nejlepších, mezi kterými byl i Bezlepík. Poté se slova chopili čtenáři z celé republiky, kteří zvolili příběh manželů Kotasových jako ten nejsilnější ze všech přihlášených.

A co stojí za úspěchem malé rodinné firmy z Nového Jičína? Dle Jaroslava Kotase čistá vytrvalost. Vytrvalost, díky které manželé zvládli pořídit vlastní stroje a také se v krátkém čase přestěhovat do větších prostor na hlavním novojičínském náměstí, které jinak patří bankovním institucím.

Tím největším důkazem je však množství spokojených zákazníků, kteří v Bezlepíku pravidelně nakupují. Proto můžeme s jistotou tvrdit, že příběh Bezlepíku je stále na svém začátku.